Endometriose is een aandoening die wereldwijd miljoenen vrouwen treft. Ondanks het feit dat het zo vaak voorkomt, herkennen veel vrouwen de symptomen van endometriose niet.
Bij endometriose groeit er weefsel buiten de baarmoeder dat lijkt op het baarmoederslijmvlies. Dit kan veel invloed hebben, van het moeilijker maken om zwanger te worden tot het beïnvloeden van het dagelijks leven. Toch weet het grote publiek nauwelijks iets over de klachten van endometriose.
Uit een onderzoek in de UK blijkt dat meer dan 62% van de vrouwen tussen de 16 en 24 jaar niet weet wat de aandoening is en kan 45% van hen geen symptomen van endometriose benoemen.
Leer hier meer over de symptomen van endometriose. Het herkennen van de klachten is essentieel voor een vroege diagnose en efficiënte behandeling. Als je één van onderstaande symptomen ervaart, neem dan contact op met je gynaecoloog.
Endometriose is niet zomaar een klein ongemakje. Het kan de levenskwaliteit en het fysiek welzijn van een vrouw aanzienlijk beïnvloeden. Hoe sneller je de symptomen opmerkt, hoe sneller endometriose vastgesteld kan worden. En dat is de eerste stap op weg naar medische hulp en het vinden van verlichting.
Helaas lijden heel wat vrouwen met endometriose jaren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Hierdoor blijft de behandeling lang uit en ook dat kan leiden tot complicaties. Onderzoek toont aan dat vrouwen gemiddeld 7,5 jaar wachten voor ze een correcte diagnose krijgen.
Door de symptomen in een vroeg stadium te herkennen, kunnen vrouwen sneller geholpen worden met de behandeling van hun symptomen en kunnen de gevolgen op lange termijn, zoals bijvoorbeeld vruchtbaarheidproblemen, tot een minimum worden beperkt.
Bekkenpijn
Eén van de meest kenmerkende symptomen van endometriose is bekkenpijn. Deze pijn kan variëren in intensiteit: van constant of met tussenpozen tot op verschillende momenten in de menstruatiecyclus. Tijdens de menstruatie zelf kan de pijn toenemen. Dit staat in de medische wereld bekend als dysmenorroe.
Daarnaast kan men ook last hebben van bekkenpijn als men niet menstrueert, ook wel niet-menstruele bekkenpijn genoemd. Die veroorzaakt doorheen heel de maand chronische ongemakken.
Onregelmatige menstruatie
Een onregelmatige menstruatiecyclus kan een ander symptoom zijn van endometriose. Dit kan zich uiten in zware menstruaties met veel bloedverlies, ook wel menorragie genoemd, of in menstruatiecycli, waarbij de duur van de menstruatie varieert. Deze onregelmatigheden lijken misschien kleine ongemakken, maar ze kunnen wijzen op een onderliggend probleem dat aandacht vereist.
Maagdarmklachten
Endometriose heeft niet alleen invloed op het voortplantingssysteem, maar ook op het maagdarmkanaal. Veel vrouwen met endometriose geven aan last te hebben van een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree en pijnlijke stoelgang.
Dit ongemak kan worden verward met andere maagdarmproblemen, maar in combinatie met andere symptomen kan het wijzen op endometriose.
Vruchtbaarheidsproblemen
Voor mensen die er van dromen om een gezin te stichten, kunnen vruchtbaarheidsproblemen als gevolg van endometriose bijzonder ontmoedigend zijn. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle vrouwen bij wie endometriose is vastgesteld, ook vruchtbaarheidsproblemen hebben.
Endometriose kan een normale werking van de voortplantingsorganen bemoeilijken. Dat kan op zijn beurt invloed hebben op je kansen om zwanger te worden en een zwangerschap tot een succesvol einde te brengen.
Emotionele impact en vermoeidheid
De gevolgen van endometriose gaan verder dan alleen fysieke ongemakken. De chronische pijn en de uitdagingen die het met zich meebrengt kunnen hun tol eisen op je geestelijke gezondheid.
Mensen met endometriose hebben vaak last van angst en depressieve gevoelens vanwege de voortdurende strijd met de pijn en de invloed daarvan op het dagelijkse leven.
Daarnaast kan de aandoening zelf, samen met de emotionele tol, bijdragen tot chronische uitputting. Hierdoor voelen mensen zich zowel lichamelijk als geestelijk uitgeput.
Als je symptomen ervaart die zouden kunnen wijzen op endometriose, wuif ze dan niet weg. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alle bovenstaande symptomen hoeft te hebben om de diagnose endometriose te krijgen.
Het herkennen van deze symptomen en het zoeken van medische hulp is essentieel voor een tijdige diagnose en effectieve behandeling. Als endometriose onbehandeld blijft, kan het leiden tot verdere complicaties. Die op hun beurt dan weer invloed kunnen hebben op je vruchtbaarheid of algeheel welzijn.